Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádkové hrady a zámky: Pyšná princezna na zámku Hluboká!



24.03.2013

Patnáct kilometrů severně od Českých Budějovic stojí jeden z nejromantičtějších českých zámků! Sídlo ve stylu anglické tudorovské gotiky jménem Hluboká nad Vltavou se v roce 1952 stala místem, kde bydlela Pyšná princezna Krasomila a její otec, panovník Půlnočního království.

hluboka
Foto: wikipedia.org
 

Vůbec první pohádkou, která byla na zámku Hluboká natáčena, byla jedna z nejslavnějších českých pohádek (vlastně historicky úplně první) – Pyšná princezna, kde se v hlavních rolích zaskvěli Vladimír Ráž jako král Miroslav a Alena Vránová jako princezna Krasomila.

Slavná písnička z filmu!
 

Ten příběh známe všichni! Krásná, ale velmi pyšná princezna Krasomila, dcera vladaře Půlnočního království, se odmítne provdat za šlechetného krále Miroslava, který se uchází o její ruku. Ten se však vydá do jejího rodného království a v přestrojení působí na zámku coby zahradník.

pysna
Foto: Československý státní film
 

Princezna se do něj zamiluje a pod jeho vlivem se postupně zbavuje všech rozmarů. Oba milenci společně uprchnou, ale královští poslové je zakrátko dostihnou. Napravená Krasomila tak zároveň odhalí i zahradníkovu pravou totožnost a nakonec přijímá nabídku k sňatku.

hluboka
Foto: wikipedia.org
 

První československá filmová pohádka pro děti z roku 1952 byla natočena podle jedné z pohádek Boženy Němcové s názvem Potrestaná pýcha. Film, který měl premiéru už 26. září 1952, natočil režisér Bořivoj Zeman, jež se později proslavil také pohádkami Byl jednou jeden král nebo Honza málem králem.

Pyšná princezna, která v roce 1952 získala Cenu za film pro děti na festivalu v Karlových Varech, přilákala tehdy do kin neuvěřitelných 8,2 miliónů diváků, což nebylo dodnes překonáno. Film se dále natáčel v Dolském mlýně mezi Jetřichovicemi a Růžovou, v Českých Budějovivích a také na zámcích Telč, Bouzov a Žinkovy.

hluboka
Foto: wikipedia.org
 

Na pohádkovém zámku se natáčelo také několik dílů ze série Pan Tau – hlavně epizody Pan Tau a Claudie a Pan Tau to zařídí. Zámek Hluboká posloužil jako sídlo bohatého pana Violy, kterého si zahrál Jan Werich.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Pyšná princezna(446 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist