Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádkové hrady a zámky: Anděl Páně na hradě Český Šternberk



11.02.2013

Zhruba padesát kilometrů jihovýchodně od Prahy stojí jeden z nejpohádkovějších hradů České republiky! Za pohádkový není považován jenom díky svému monumentálnímu vzhledu, ale hlavně proto, že se na něm natáčela celá řada pohádkových filmů i jeden slavný seriál!

cesky
Hrad - celkový pohled
Foto: Hrad Český Šternberk
 

Oblíbená pohádka Anděl Páně, kterou natočil v roce 2005 režisér Jiří Strach, se natáčela v interiérech hradu, které nejsou veřejnosti běžně přístupné. Natáčení by jinak nebylo ani možné, protože hrad je otevřen celý rok.

Pohádková hradní kuchyně byla umístěná do staré kuchyně, která se už ovšem dnes k původnímu účelu nepoužívá. Rekvizitáři ale plně využili původních dispozic místnosti.

cesk
Vnitřní nádvoří hradu - vpravo vchod do kuchyně
Foto: Hrad Český Šternberk
 

Vězení, ve kterém je v pohádce uvězněna Dorotka s Maxmiliánem, je jediný sklepní prostor, který se na hradě nachází, protože hrad je celý vystavěn na pevné skále. Tři pohádkové komnaty se ale natáčely pouze ve dvou hradních pokojích.

andel
Maxmilián a Dorotka
Foto: Warner Bros.
 

Film Anděl Páně se vedle Českého Šternberku točil také v Kašperských horách na hradě Kašperk, na hradě Křivoklátě, v kostele sv. Mořice v obci Annín, na Kvildě a Špičáku.

Anděl Páně - trailer!

 

Tam, kde diváci tušili vchod do hradu v pohádce (tedy tam, kudy na začátku vbíhají psi), je menší místnost pro zaměstnance. Vchod do prostoru vnitřního nádvoří, kde se všechny interiéry natáčely, je na opačné straně. Toto vnitřní nádvoří s charakteristickou dřevěnou pavlačí patří k nejstarším částem hradu.

cesky
Hrad - celkový pohled
Foto: Hrad Český Šternberk
 

Seriál Arabela, který vznikl v roce 1979, byl natočen zejména v Rytířském sále a v jídelně. Rytířský sál ale málokterý návštěvník dnes pozná, protože parketová podlaha byla při natáčení pokryta koberci a rovněž portréty císařských generálů třicetileté války tehdy zakryly gobelíny.

Na nádvoří hradu se točily také televizní pohádky Prsten krále řeky (2004), Zvonící meče (2000) a její volné pokračování Zázračné meče (2001).

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Anděl Páně(416 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist