Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Zajímavá fakta o pohádce S čerty nejsou žerty



24.04.2020

Pohádku o chamtivé maceše Dorotě Máchalové, jež připraví nevlastního syna Petra o všechno a vyslouží si místečko v pekle, jistě není třeba podrobně představovat. Našlo by se však několik méně známých zajímavostí, které vám možná unikly…


Foto: Filmové studio Barrandov,

⦁ Vzhledem k tomu, že se jedná o pekelnou pohádku plnou ohně a jisker, není divu, že při natáčení občas docházelo k nehodám. Karel Heřmánek, který nezapomenutelným způsobem ztvárnil Lucifera, měl například propálený plášť. Po jednom požáru byli herci dokonce převezeni do nemocnice. Následně se posílila požární bezpečnost a na dohled zůstávala i sanitka.

⦁ V souvislosti s rolí Lucifera se uvažovalo také o Miloši Kopeckém a Jiřím Sovákovi, ale upřímně, kdo z nás by si dnes dokázal na místě Karla Heřmánka představit někoho jiného? Do role princezny Angelíny (Dana Bartůňková) pak byly zvažovány Veronika Freimanová či Zora Jandová. Konkurzu se zúčastnily rovněž Ivana Andrlová, Dagmar Patrasová a Zlata Adamovská. Na roli čerta Janka (Ondřej Vetchý) byli navrženi také Marek Brodský a Sagvan Tofi, roli správce pak mohl místo Viktora Preisse zastat František Němec, Josef Abrhám nebo Petr Oliva. Role Doroty (Jaroslava Kretschmerová) se mohla zhostit např. Dagmar Veškrnová, Hana Maciuchová či Simona Stašová. U Petra Máchala (Vladimír Dlouhý) se uvažovalo mj. o Miroslavu Vladykovi.

⦁ Představitelku Adélky Moniku Pelcovou si režisér Hynek Bočan vyhlédl, když byla na neúspěšných přijímacích zkouškách na herectví. Mezi ní a Vladimírem Dlouhým (Petr) to na place kouzelně jiskřilo, vztah jim ale nevydržel.

⦁ Režisér si do jedné scény s pekelníky přál vysloveně černé koně. Když pak dorazila hnědá zvířata, nechal je přebarvit. Naneštěstí začalo pršet a déšť černou barvu pochopitelně smýval.

⦁ Tvůrci filmu dlouho řešili, jak by měl vlastně takový správný čert vypadat. Na pomoc si přizvali ty nejpovolanější – děti. Hynek Bočan poprosil syna, který tehdy učil na základní škole, aby jeho žáci nakreslili svou ideální představu čerta. Při zhotovování masek a kostýmů se pak vycházelo z výsledných výkresů.

 

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist