Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Vánoční pohádky České televize viděly letos předpremiérově jen děti!



07.12.2012

Tři premiérové pohádky letošních Vánoc mají své první diváky. Dvanáct měsíčků, Šťastného smolaře a pohádku O pokladech promítla Česká televize čtyřem stovkám dětí na své Mikulášské, kterou uspořádala v multiplexu Cinestar Anděl. Děti jsou letos jedinými diváky, které viděly tři premiérové pohádky už před Vánoci. Pohádky dětem osobně představili jejich režiséři a herci.

dva
Dvanáct měsíčků
Foto: Česká televize
 

Štědrovečerní pohádku Dvanáct měsíčků osobně uvedl režisér Karel Janák, z herců se na děti přišli podívat Ota Jirák, Marie Majkusová, Jan Komínek, Ivana Korolová a Miloslav Táborský. Právě on se dětem líbil nejvíc, nebo alespoň chválili jeho postavu měsíčka června.

„Pohádka se nám líbila a těšíme se, až ji uvidíme v televizi. Nejraději bychom tu zůstali i na další pohádky,“ svěřila se i za své spolužáky jedna z účastnic Mikulášské a žačka základní školy Mezi školami z Prahy 5.

Ke zhlédnutí tří premiérových pohádek vlastní tvorby pozvala Česká televize děti ze základních škol a prostřednictvím neziskových organizací také z pěstounských rodin. Celkem 450 dětí namíchala do tří skupin a každou usadila do jednoho sálu ke zhlédnutí jedné z vánočních pohádek.

smolar
Šťastný smolař
Foto: Česká televize
 

Pohádka Dvanáct měsíčků se odehrává v 19. století a autoři ji točili ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, Beskydech a v lomech na Americe. Cílem režiséra Janáka bylo natočit pohádku, která by obstála ve srovnání s velkými pohádkami ze 70. let, jako byly Popelka nebo Třetí princ. Pohádku Dvanáct měsíčků Česká televize odvysílá na Štědrý večer v 19 hodin.

O komediální pohádce Šťastný smolař si s dětmi povídal režisér a herec Jiří Strach, kterého děti znají například z pohádky Lotrando a Zubejda.  Ze Šťastného smolaře se děti mohly setkat také s herci s Martinou Zábranskou, Filipem Cílem nebo Ivanem Trojanem. Pohádku Šťastný smolař odvysílá Česká televize na Boží hod 25. prosince ve 20 hodin na ČT1.

pokla
O pokladech
Foto: Česká televize
 

Třetí vánoční pohádku O pokladech dětem představil režisér Vít Karas a herci Jan Budař a Jana Pidrmanová. Pohádku O pokladech odvysílá Česká televize v neděli 30. prosince ve 20 hodin na ČT1.

Na Mikulášské České televize čekalo děti víc překvapení než jen vánoční pohádky. U vchodu do kina děti přivítaly večerníčkové postavy Maxipes Fík, Bob a Bobek, Večerníček a dvojice Křemílek a Vochomůrka. Z Mikulášské si odnesly adventní kalendář České televize, pexeso a hlavně také památeční kartičky nových pohádek, na které si nechaly podepsat přítomné herce i režiséry.

Slavnostní promítání premiérových pohádek pro děti se uskuteční také 12. prosince v Ostravě a 13. prosince v Brně.

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist