Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

V Praze zahájilo provoz Muzeum Karla Zemana!



10.10.2012

V Praze na Malé Straně bylo otevřeno unikátní muzeum věnované tvorbě slavného českého režiséra! Jeho tvůrci využili moderní počítačové technologie a současné prezentační postupy, aby návštěvníkům představili dílo tohoto filmového vizionáře.

karel
Foto: Muzeum Karla Zemana
 
Muzeum Karla Zemana je unikátní svým hravým pojetím expozice, neboť umožňuje návštěvníkům se přímo zapojit a vyzkoušet si na vlastních fotoaparátech a videokamerách vybrané trikové postupy, které autor ve svých filmech používal.
 

Jednotlivé prostory jsou koncipovány jako filmové scény a malé ateliéry s kulisami, do kterých mohou zájemci vstupovat a natáčet se v akci. Mohou se vznést na létajícím stroji, projít se po měsíci Barona Prášila či ovládat známou ponorku z Vynálezu zkázy. Současně se také seznámí s dosud nepublikovanými fotografiemi, originálními loutkami a dalšími dokumentárními materiály.

Výtvarnými a ideovými autory expozice jsou Jakub Fabel a Ondřej Beránek, s nimiž na konečné podobě spolupracovala Ludmila Zemanová, dcera slavného režiséra a výtvarníka. Pro veřejnost se brány muzea otevřely již 6. října 2012.

Muzeum mapuje život a dílo Karla Zemana od jeho počátků – prvních animací a loutkových filmů ve čtyřicátých letech minulého století až po tvorbu z jeho posledního tvůrčího období. Podstatná část expozice je pak věnována jeho nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi.

Celá expozice je podbarvena hudbou, kterou pro muzeum složili a na svých akustických nástrojích nahráli hudebníci z Clarinet Factory. Na jejich pojetí zvukové podoby muzea je ojedinělý princip kompozice, kde se jednotlivé skladby v prostoru harmonicky prolínají a návštěvník tak plynule přechází z jedné hudební atmosféry do druhé.

karel
Foto: Muzeum Karla Zemana
 

Expozice sídlí nedaleko Karlova mostu, v prostorách Saského dvora, který se nachází na hranici Kampy a Malé strany. Na přípravě muzea spolupracovalo kromě Jakuba Fabela, Ondřeje Beránka a Marcela Krale také mnoho  profesionálů, kteří si ještě živě pamatují práci před nástupem počítačových technologií – významný trikový specialista Boris Masník (Návštěvníci, Kolja, Parfém – Příběh vraha) nebo hlavní osvětlovač Jaroslav Betka (Kolja, Tmavomodrý svět).

Bez moderní techniky se však záměry tvůrců neobešly, a tak na rekonstrukci filmů, stejně jako na počítačových animacích jednotlivých triků pro expozici muzea pracoval pod vedením Borise Masníka celý tým společnosti UPP. Interaktivní „atrakce“ pro návštěvníky – mimo jiné strojovna ponorky nebo létající stroj z Vynálezu zkázy  – vznikly díky nadšení Zdara Šorma a jeho spolupracovníků v jeho barrandovském ateliéru.

Ač od záměru k jeho realizaci uplynuly téměř dva roky, finální příprava probíhala v extrémně krátkém čase šesti měsíců – od chvíle, kdy se podařilo získat důstojné prostory v Saském dvoře na Malé straně. Připravená expozice se bude dále vyvíjet a rozšiřovat.

Dlouhodobě se muzeum má stát institucí uchovávající a propagující odkaz Karla Zemana, s širokou nabídkou aktivit pro laickou i odbornou veřejnost z Česka i ze zahraničí. Jedním z jeho nejdůležitějších kroků v prvním roce bude vydání kolekce všech stěžejních filmů Karla Zemana na DVD, poprvé v restaurované a digitalizované podobě!

karel
Foto: Muzeum Karla Zemana
 

Karel Zeman (1910-1989) byl český režisér, scenárista a výtvarník, který proslavil českou kinematografii 20. století po celém světě a za své dílo získal řadu cen a uznání na prestižních filmových festivalech. Natočil řadu krátkých, středometrážních i celovečerních filmů, z nichž nejslavnějšími jsou Cesta do pravěku, Vynález zkázy či Baron Prášil.

Ve své době jej obdivovaly osobnosti jako Pablo Picasso, Charlie Chaplin nebo Salvádor Dalí. Jeho filmová tvorba je dodnes vysoce ceněna a postupy, které využíval, jsou vyučovány na filmových školách po celém světě. Estetika Zemanovy tvorby ovlivnila i celou řadu světových filmařů, například režiséra, výtvarníka a člena skupiny Monty Python Terryho Gilliama.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Vynález zkázy(30 fanoušků)
Cesta do pravěku(199 fanoušků)
Baron Prášil(62 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist