Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Slavná dvojice Mach a Šebestová slaví třicátiny!



06.10.2012

Žáci třetí Bé se objevili na televizní obrazovce přesně před třiceti lety -  6. října 1982! Jeden z nejoblíbenější českých večerníčků, který pojednává o příhodách Macha, Šebestové a psa Jonatána, tak dnes slaví už třicáté narozeniny!

mach
Foto: Česká televize
 

Slavný kreslený seriál, který nezapomenutelným způsobem namluvil herec Petr Nárožný, napsal Miloš Macourek a jeho výtvarnou podobu vytvořil Adolf Born. Nerozlučná dvojka brýlatého rozumbrady a zrzky s velkou mašlí doprovázená psem Jonatánem zažívá nejrůznější příhody a to vše díky kouzelnému sluchátku, které splní všechna přání.

Seriál vstoupil do histori také díky vtipné úvodní písni, v níž se zpívá "My, jsme žáci třetí Bé, bereme však na sebe podobu zajíce, žirafy či krabice". Mimochodem, Mach a Šebestová nemají křestní jména, protože podle autorů si prý malé děti ve školách stejně říkají příjmením. Nejčastěji se tak oslovují "člověče Machu" nebo "člověče Šebestová" ...

Mach a Šebestová bydlí ve stejném činžáku spolu s paní Kadrnožkovou, která má psa Jonatána a paní Cibulkovou, která má kočku Micinku. Ve škole je učí soudružka učitelka a mezi jejich spolužáky patří Kropáček či repetenti Horáček a Pažout. Každý díl začíná klasickým Machovým sjížděním po zábradlí a zablikáním červeným uchem. 

Jednotlivé díly vznikaly původně jako předfilmy k hlavním pořadům v kinech, ale již v roce 1985 vznikl z večerníčků celovečerní film Mach a Šebestová k tabuli. Dobrodružství oblíbené dvojice se dočkalo i německé a anglické verze. V roce 1999 pak přibyla druhá série s názvem Mach a Šebestová na prázdninách, a v roce 2005 třetí série Mach a Šebestová na cestách.

V roce 2001 měl premiéru celovečerní hraný film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko režiséra Václava Vorlíčka, v němž dvojice ze 3. B díky utrženému sluchátku poznává svět lidí. Film se však na rozdíl od seriálu nedočkal příliš velké popularity a rozhodně nedosáhl kultovnosti jeho původní animované série ... Machovi a Šebestové prostě sluší, když jsou jen kreslení!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Mach a Šebestová(211 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist