Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Přijďte se podívat na taneční příběh o chlapci, který nechtěl vyrůst!



07.01.2013

Bohemia Balet připravil pro své „malé“ diváky světovou premiéru baletu Petr Pan! Divadelní představení je taneční fantazii na motivy světoznámého příběhu Peter Pan od skotského novináře, dramatika a spisovatele Jamese Mathew Barrieho.

petr
Foto: Balet Národního divadla
 

Petr Pan je magickou pohádkou o chlapci, který nechtěl vyrůst a o malé holčičce Wendy, která se bojí usnout. Příběh vypráví o jejich společné cestě rozzářenou noční oblohou do kouzelné Země Nezemě. Během jejich fantastické cesty se setkávají s nebezpečnými piráty, mořskými pannami, indiány i vílou Zvoněnkou.

Vůbec poprvé se postava Petr Pana objevila v roce 1902 v knize pro dospělé Malý bílý pták. Klasickou podobu obdrželo dílo v roce 1904, kdy vznikla původní divadelní hra, která se v několika příbězích později dočkala i své klasické literární podoby, kde se objevila i další známá postava, dívka Wendy.

Kromě muzikálové verze bylo toto dílo také několikrát zfilmováno. Pojednává o něm také americký film Hledání Země Nezemě z roku 2004, který byl natočen podle autorovy životopisné divadelní hry Muž, který byl Petrem Panem. Nové pojetí tohoto námětu obsahuje i britský snímek Neobvyklé dobrodružství z roku 1994.

petr
Foto: Balet Národního divadla
 

O velmi netradiční verzi se pokusili také tvůrci filmu Hook z roku 1991, kdy se Petr Pan vrací do Země Nezemě už v době své zralé dospělosti, aby vysvobodil své dvě děti, které sem byly násilně uneseny zlým kapitánem pirátů Hookem.

Bohemia Balet – soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy připravil pro české publikum taneční verzi této pohádky v nové choreografii francouzské umělkyně Bérangère Andreo. Světová premiéra baletu se uskuteční 22. ledna 2013 ve Stavovském divadle.

A pokud se chcete dostat na baletní představení zdarma, zúčastněte se naší soutěže o šest lístků na představení Petr Pan dne 22. ledna 2013!

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist