Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádky bratří Grimmů jsou s námi už 200 let!



24.12.2012

První sbírka pohádek slavných bratrů spatřila světla světa v roce 1812! Jak známo, oba pánové byli sběrateli klasických lidových německých pohádek a různých mytologických příběhů, které dnes patří mezi nejoblíbenější příběhy pro děti.

grimm
Bratři Grimmové
Foto: wikipedie.org
 

Známější z obou bratrů, Jacob Grimm (1785-1863), byl jedním z největších německých jazykovědců, zatímco mladší Wilhelm Grimm (1786-1859) se zapsal do dějin jako spolupracovník svého staršího bratra. Bratří Grimmové prosluli v německé i světové literatuře svou sbírkou lidových pohádek a písní, pověstí a legend, a položili základy nové vědy – folkloristiky.

Pohádky bratří Grimmů byly publikovány ve dvou svazcích, z nichž ten první vyšel právě před dvěma sty lety – v roce 1812, a druhý v roce 1815. Poslední edice vyšla v roce 1857 a obsahovala 211 pohádek. Dalších 28 bylo v dřívějších edicích, takže celkem sbírka obsahovala neuvěřitelných 239 pohádkových příběhů.

Pohádky jako Sněhurka či Šípková Růženka jsou známy z mnoha zpracování, ale prvními, kdo je zapsali, byli právě bratří Grimmové. V činorodé spolupráci byl Wilhelm tím, kdo pohádky sbíral a upravoval, zatímco Jacob, který byl lingvista a filolog, pohádky povýšil na předmět seriózního vědeckého výzkumu.

Pohádky byly zapsány podle ústní tradice a v prvním vydání bylo použito deset dialektů německého jazyka. Pohádky jako Jeníček a Mařenka, Popelka, Sněhurka či Šípková Růženka se pak staly proslulými po celém světě, a dodnes okouzlují děti nejen morálním bojem dobra se zlem, ale také svým barvitým dějem, v němž vystupují lidé i zvířata.

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist