Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádkové hrady a zámky: Zlatovláska na zámku Červená Lhota



18.03.2013

Dvacet kilometrů od Jindřichova Hradce se nachází renesanční zámek, jehož jméno mu dala červená fasáda! Okolí tohoto zámku stojícího uprostřed rybníka v minulosti posloužilo filmařům k natáčení několika televizních i filmových pohádek.

lhota
Foto: wikipedia.org
 

Film Zlatovláska podle předlohy Karla Jaromíra Erbena měl premiéru v roce 1974 na televizní obrazovce a Česká televize ho dodnes opakuje v rámci svátečních programů. A mnozí diváci mají pohádku spojenou právě s nezaměnitelným a notoricky známým zámkem Červená Lhota.

Příběh známě všichni - Starý král povolá svého kuchaře Jiříka, aby mu připravil rybu, ale nikdo - ani on - nesmí ochutnat. Jiříkova zvědavost je však větší než obava z trestu a po ochutnání zjistí, že rozumí řeči zvířat. Zjistí to i král, který místo popravy nařídí kuchaři, aby mu dovezl pannu se zlatými vlasy ...

Ukázka z filmu Zlatovláska!
 

Do hlavních rolí režisérka obsadila Jorgu Kotrbovou jako Zlatovlásku, Petra Štěpánka jako Jiříka a Jiřího Holého jako Krále. Skladatel Angelo Michajlov a textař Eduard Krečmar pak pro příběh vytvořili skutečné pohádkové hity. Všichni herci zpívali své písně sami, jen Jorgu Kotrbovou zastoupila Jitka Molavcová.

lhota
Foto: wikipedia.org
 

Zámek je umístěn na skále, která se přehrazením údolí a zvýšením hladiny vody stala ostrůvkem na zámeckém rybníku. Těleso stavby tvoří uzavřená čtyřkřídlá dispozice kolem čtvercového nádvoří. K zámku vede jediná přístupová cesta přes kamenný most.

Červená Lhota, která má vskutku pohádkové rysy, posloužila filmařům jako sídlo princezny Zlatovlásky, resp. jejího otce a jejích sester. V jejím okolí také kuchař Jiřík plnil tři úkoly, které mu zadal otec Zlatovlásky v podání Ladislava Peška a po místním rybníčku se Jiřík i pan král plavili na loďce.

zlato
Jiřík a Zlatovláska
Foto: Česká televize
 

Na zámku Červená Lhota vznikly také pohádky Princezna na hrášku (1976), O kráse a štěstí (1985) a O zatoulané princezně (1987). A na nádvoří zámku se v roce 1988 natáčel také film Pan Tau, tedy úplně poslední celovečerní snímek o muži s kouzelnou buřinkou.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Zlatovláska(330 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist