Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádkové hrady a zámky: Princezna ze mlejna na zámku Dobříš!



25.02.2013

Zhruba padesát kilometrů jižně od Prahy stojí jeden z nejznámějších zámků České republiky! Zámek Dobříš, který v minulosti sloužil českým spisovatelům jako jejich rekreační objekt, před pár lety posloužil filmařům v pohádkách „Princezna ze mlejna“ a „Princezna ze mlejna 2“ jako sídlo bohatého knížepána!

dobris
Celkový pohled na zámek Dobříš
Foto: Zámek Dobříš
 

Režisér Zdeněk Troška natočil první díl populární pohádky v roce 1994 a druhý díl o pět let později – v roce 1999. Princezna ze mlejna 2 pak získala v roce 2001 dokonce Českého lva za nejnavštěvovanější film roku 2000!

V obou filmech se jako kulisa objevil středočeský zámek Dobříš, jehož interiéry a francouzský park posloužily jako součást honosného sídla knížepána, kterého si zahrál herec Oto Ševčík.

dobris
Zámecký francouzský park
Foto: Zámek Dobříš
 

Zatímco v zámecké zahradě kul knížepán pikle svým sluhou Jeanem, děti při prohlídce jistě poznají i tzv. Zrcadlový sál, kde se v pohádce klouzala po parketách čarodějnice v podání Lucie Bílé.

V průjezdu, kterým dnes přicházejí návštěvníci na zámek Dobříš, klečeli na kolenou knížepán a jeho sluha, a drhli špinavou zem (po dobu 100 let, jak pravila čarodějnice). Tato scéna se objevila v samém závěru volného pokračování pohádky Princezna ze mlejna 2.

mlejn
Knížepán a sluha Jean v zámecké zahradě
Foto: Zámek Dobříš
 

Hlavní hrdinou obou pohádek je mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s cílem vysvobodit zakletou princeznu. Nakonec skončí jako pomocník ve mlýně, kde se zamiluje do krásné Elišky, mlynářovy dcery.

Musí však o svou lásku bojovat nejen s místními strašidly jako jsou čert a vodník, ale hlavně také starý a bohatý knížepán, který nepřestane škodit tomuto páru ani po svatbě, kdy jeho přičiněním musí Jindřich narukovat na vojnu

zamek
Zrcadlový sál zámku
Foto: Zámek Dobříš
 

Co se týče ostatních lokací, kde se pohádka natáčela, tak rybník u mlýna, který byl jen umělou kulisou, můžeme najít nedaleko Bavorova (Lhotovský rybník), Jindřichovou rodnou obcí byly Nahořany, hrad, kam šel Jindřich hledat zakletou princeznu, nese název Helfenburk, a některé interiérové záběry se natáčely také na zámcích Březnice a Blatná.

mlejn
Knížepán, sluha Jean a vojáci
Foto: Zámek Dobříš
 

Kromě pohádky Princezna ze mlejna 1 a 2 se na zámku Dobříš natáčel muzikál Z pohádky do pohádky (1972) a snímek Princ a já (2006).

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Princezna ze mlejna(288 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist