Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádkové hrady a zámky: Princ a Večernice na zámku Ploskovice!



11.03.2013

Zhruba patnáct kilometrů jihovýchodně od Ústí nad Labem stojí krásné barokní sídlo! Zámek Ploskovice několikrát dobře posloužil filmařům a jednou z nejznámějších pohádek, které se zde natáčely, je právě snímek Princ a Večernice.  

zamek
Zámek Ploskovice
Foto: wikipedia.org


Slavnou pohádku, která je na televizních obrazovkách pravidelně opakována zejména o Vánocích, natočil v roce 1978 expert na pohádkové příběhy Václav Vorlíček podle literární předlohy Boženy Němcové.

Režisér do ústředních rolí obsadil Juraje Ďurdiaka a Libuši Šafránkovou, kterým zdatně sekundoval Vladimír Menšík jako král nebo Radoslav Brzobohatý jako Mrakomor. Zámek Ploskovice a jeho krásné okolí posloužil jako sídlo prince Velena a jeho královského otce.

Ukázka z filmu Princ a Večernice
 

Hrdinou je princ Velen, který během jediné noci provdá své tři sestry a sám se zamiluje do krásné Večernice, sestry svých švagrů Větrníka, Měsíčníka a Slunečníka. Král však nemá pro princův čin pochopení, a tak se uražený princ vydává do světa, aby našel nejen své sestry a švagry, ale také krásnou Večernici.

zamek
Kašna v zámecké zahradě
Foto: wikipedia.org


Do cesty se mu však staví nejen zrádní kupci a lapkové, ale hlavně krutý vládce všeho nečasu, zlý Mrakomor, který si sám činí na krásnou Večernici nároky. Pod zhýčkanou slupkou mladého prince se naštěstí ukrývá odvaha, vytrvalost a další vlastnosti, které mu pomohou v boji proti všem překážkám a také v boji proti Mrakomorovi!

princ
Celá královská rodina na zámku Ploskovice!
Foto: Filmové studio Barrandov
 

Pohádka se však netočila nejen v ateliérech a na zámku Ploskovice, ale také na dalších památkových objektech. Zatímco Večernice sídlila na zámku Hrádek u Nechanic a zlý Mrakomor na zřícenině hradu Krakovec u Rakovníka, tzv. měsíční krajina se natáčela v okolí Mostu. Několik dalších záběrů vzniklo také v Českém ráji a ve skalním městě v Adršpachu.

zamek
Střední trakt zámku od severu
Foto: wikipedia.org


Na ploskovickém zámku se také natáčela pohádka Jezerní královna (1997), kdy zámek a jeho interiéry posloužily jako součást podvodní říše Jezerní královny. Maketa kopule zámku vykukuje i z Plešného jezera.

princ
Večernice a její tři bratři!
Foto: Filmové studio Barrandov
 

Dalšími filmy, v nichž se setkáme jak s interiéry, tak exteriéry ploskovického zámku je pohádka Jak si zasloužit princeznu (1994) a také hororová pohádka Deváté srdce (1978).

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Princ a Večernice(420 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist