Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádka Tři oříšky pro Popelku měla premiéru před 40 lety!



15.11.2013

Nestárnoucí československo-německý film režiséra Václava Vorlíčka vstoupil do kin 16. listopadu 1973! Jedna z našich nejlepších pohádek, v níž zazářila dvojice Libuše Šafránková a Pavel Trávníček, tak zítra oslaví už čtyřicáté narozeniny!

tri
Foto: Filmové studio Barrandov
 

Kdo by ten příběh, který naše televize reprízují každý rok o vánočních svátcích, neznal? Snímek, který režíroval Václav Vorlíček podle scénáře Františka Pavlíčka a s hudbou Karla Svobody, je dnes považován za televizní klasiku a milují ho diváci nejenom v Česku a Německu, ale také ve Skandinávii či v Asii. 

Popelka je milé hodné děvče bez matky a bez otce, který ji nechá napospas své druhé ženě a její dceři. Obě nemají Popelku rády a snaží se jí všemožně zabránit v tom, aby se zúčastnila plesu, na kterém si má tamní princ konečně najít nevěstu. Osud však Popelce přeje více, než obě zlé ženy ...

Exteriéry filmu se natáčely v okolí zámku Moritzburg v Sasku a na vodním hradě Švihov u Klatov a jeho okolí, zatímco interiéry byly točeny v berlínských ateliérech.

Film už ve své době sbíral mnohá ocenění. V roce 1973 převzal režisér Václav Vorlíček cenu diváků - Křišťálový pohár na páté přehlídce filmů pro děti v Ostrově nad Ohří. Hlavní cenu Zlatého dudka za nejlepší dívčí, resp. chlapecký herecký výkon získali i herci Libuše Šafránková a Pavel Trávníček.

Zvláštní cenu poroty snímek vyhrál také na 7. ročníku Festivalu českých a slovenských filmů v Nitře. A konečně - Tři oříšky pro Popelku byly zvoleny na 40. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně za “Nejoblíbenější pohádku století“

Zajímavostí jistě je, že původní pohádka O Popelce od Boženy Němcové má k poetice Václava Vorlíčka pořádně daleko. Narazíme v ní na upálení v peci, useknuté hlavy, lidožrouty nebo rozškrábané obličeje obrovskými kočkami. Buďme tedy rádi, že filmová Popelka je víc než hororem spíše krásným zimním příběhem plným lásky!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist