Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádka Jack a obři: Jak probíhalo natáčení a kdo je vlastně Jack?



17.03.2013

Stejně jako lidé odnepaměti po celém světě, i režisér a producent Bryan Singer vyrůstal na napínavých pohádkách a dobrodružstvích o dobru a zlu a o statečných cestovatelích, kteří hledali štěstí a nasazovali životy ve světech plných různých příšer a monster.

jack
Foto: Warner Bros. Pictures
 

Jedním z takových příběhů je vyprávění o mladém muži jménem Jack, který se střetne se strašlivým obrem, který si chce namlít jeho kosti do chleba.

Je to příběh, který existuje po generace. Má sice v různých kulturách počínaje snad 12. stoletím rozličné názvy a jeho detaily se v místních tradicích vyvíjely různě a získaly různé podoby, nicméně jeho síla vždy vycházela z toho samého, a to z naší lásky k hrdinům a z našich nejtemnějších obav.

Právě z téhle úrodné půdy se zrodilo velké filmové dobrodružství nazvané „Jack a obři“, známá pohádka v nových rozměrech a s moderně napsanými hrdiny, se kterými se diváci dostanou od 4. dubna 2013 do obrovského světa nebezpečí a osudu.

jack
Foto: Warner Bros. Pictures
 

„Hlavním motivem pro mě byla snaha vdechnout legendě život velkolepým, až fyzickým způsobem. Vzít to, co byly dětské představy nebo maximálně ilustrace v knížce a dát tomu reálný obraz ve velkých rozměrech plných akce a dramatu,“ říká režisér.

Bryan Singer do přípravy filmu zapojil nejmodernější technologie umožňující nejen zobrazit interakci člověka a obra, ale také co nejvěrohodněji a nejplněji zachytit prostředí, ve kterém se příběh odehrává.

Trailer k filmu!
 

„Vyprávíme náš vlastní příběh, volně založený na tradiční pohádce Jack and the Beanstalk i na starší a temnější pohádce Jack the Giant Killer, jež obě vznikly na základě legendy o králi Artušovi,“ pokračuje režisér.

„Náš film spojuje prvky z obou příběhů a dodává k nim i něco nového a zasazuje je tím do historického kontextu a dává našim hrdinům nový dynamický život založený na větším realismu,“ vysvětluje Singer.

jack
Foto: Warner Bros. Pictures
 

Singerova verze začíná poměrně věrně klasickým příběhem chudého, obyčejného farmáře, který přijme neobvyklou výměnu několika fazolí za svého koně a stane se tak vlastníkem mocné fazolové rostliny v podobě živoucí dálnice, která jej zanese do země, v níž žijí obři.

Ačkoli hlavní hrdina není připraven na nebezpečí, která ho tam čekají, nakonec se s výzvou vypořádá, spoléhaje nejen na svoji sílu ale také na svůj důvtip a odvahu, díky kterým dokáže čelit lidožravým obřím monstrům.

jack
Foto: Warner Bros. Pictures
 
„Chtěli jsme, aby Jack byl hrdinou, se kterým se divák může ztotožnit,“ říká producent David Dobkin, který je společně s autorem scénáře Darrenem Lenkem podepsán i pod námětem a který je dlouholetým fandou toho, co nazývá „davidovsko-goliášovským" rozměrem příběhu.
 
Jack není žádný superhrdina, je to obyčejný chlápek, který sice má nějaké sny, ambice a povědomí o tom, co je schopen dokázat, ale doteď nic z toho nestálo před opravdovou zkouškou. A tak jsme příběh založili právě na něm, protože jsme chtěli, aby uspěl a všem nám ukázal, že to dokáže.“
 

Při překonávání překážek nám Jack na své cestě znovu a znovu dokazuje, že hrdinou se člověk nerodí, nýbrž stává, a že – podobně jako výhonek fazole – i z malého počátku mohou vyrůst velké věci!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Jack a obři (8 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist