Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Podívejte se, jak vznikal film Čtyřlístek ve službách krále!



25.01.2013

Film vznikal ve studiu Alkay, které se od začátku specializuje na charakterovou 3D animaci a kreslenou animaci (pracovali na večerníčcích O Kanafáskovi nebo Tři prasátka). Na animaci filmu se podílelo celkem 45 specialistů animace a samozřejmě původní autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček, který vždy obraz nejprve nakreslil, a teprve poté nastoupil celý tým spolupracovníků.

ctyrslitek
Foto: Bio Illusion
 

Film je realizovaný technikou cell shading, při které veškerá animace vzniká ve virtuálním prostoru v počítači, kde je pomocí 3D technologie virtuálně vymodelovaná.

Stejnou techniku používají i slavná americká studia. Ve fázi animace pak počítač provádí finální výpočet obrazu, přidává kontury postavám atd. Tato technologie klade velké nároky na animátory, kreslená animace je trochu jiná než ta prostorová.

Animátoři mají při své práci v počítači kouzelné tlačítko, které jim umožní stavět 3D postavu, ale kdykoliv si trojrozměrné zobrazení mohou vypnout a animovat klasicky. Vidí tedy animaci v obou dvou zobrazeních.

Aby bylo možné vytvořit obraz co nejreálněji, animátoři si většinu scén sami či s režisérem přehrávají nebo před zrcadlem trénují.

Tým má 14 stálých animátorů (a postupem času přibyli další), kteří se starají o to, aby oblíbené postavy doslova obživly.

Celkem by jeden animátor měl za jeden měsíc animovat 40 vteřin filmu, což vypadá jako málo, ale je to velká spousta práce.

ctyr
Foto: Bio Illusion
 

A jak se pracuje na jednotlivých postavách? Nejvděčnější je Bobík, který všechno řeší silou, ten se nám dělal dobře. Další vděčná postava je Pinďa – věčný smolař, často se kolem něho něco děje, třeba zakopne a ostatní se mu smějí. Myšpulín je už těžší, protože by měl být vážnější, takový přechytralý pan profesor. A  nejtěžší postavou je Fifinka, která má být něžná, milá dívka a zároveň i vedoucí celé party. Bylo těžké z ní neudělat semetriku. U ní hodně pracujeme s ušima – zda je Fifinka veselá nebo smutná se pozná podle uší!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Čtyřlístek(233 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist