Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Odešel polský kreslíř Marian Wantola, tvůrce Bolka a Lolka!



03.01.2013

Ve věku 86 let zemřel na Nový rok autor populárních animovaných postaviček! Smutnou zprávu oznámily filmové ateliéry ve městě Bielsko-Biala, kde kreslíř Marian Wantola pracoval více než padesát let.

bolek
Foto: Promo
 

Dva kamarádi Bolek a Lolek jsou české veřejnosti známi zejména jako hrdinové stejnojmenného seriálu (ale i Večerníčku!) z roku 1963, který se pak v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let dočkal několika pokračování a dokonce i dvou celovečerních filmů Bolek a Lolek na Divokém západě (1986) a Velké dobrodružství Bolka a Lolka (1977).

Marian Wantola však nebyl jenom tvůrce Bolka a Lolka, ale stvořil také postavičku psa Rexíka, která je ovšem českým divákům měně známá než dvojice chlapců, z nichž jeden má ulíznutou patku a druhý jen pár vlasů jako Homer Simpson.

K spolutvůrcům konečné podoby filmových postaviček patřili Alfred Ledwig a Leszek Lorek. Původní nápad Bolka a Lolka ale poprávu náleží Wladyslawu Nehrebeckému, kterého k sérii uličnických příhod údajně inspirovali jeho dva synové. Jména postaviček však pocházela z polského hraného filmu Bolek a Lolek z roku 1936.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Bolek a Lolek(184 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist