Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Odešel autor pohádek Čarodějův učeň a Malá čarodějnice!



21.02.2013

Ve věku 89 let zemřel německý autor dětské literatury Otfried Preussler! Rodák z Liberce se nejvíce proslavil pohádkovým příběhem Krabat, který byl zfilmován pod názvem Čarodějův učeň, a také knížkou Malá čarodějnice, podle níž byl natočen stejnojmenný seriál. 

ucen
Čarodějův učeň
Foto: FS Gottwaldov
 

Otfried Preussler (1923-2013), který by se na podzim dožil devadesáti let, náplně svých knih a povídek čerpal hlavně z lidových vypravování a pověstí blízkého okolí po obou stranách hranice dělící Čechy a Slezsko.

První příběh údajně napsal už jako dvanáctiletý, ale svůj první spisovatelský úspěch slavil až v roce 1956 s pohádkou Malý vodník. Postupně pracoval jako učitel, novinář a nakonec jako spisovatel.

mala
Malá čarodějnice
Foto: Česká televize
 

Otfried Preussler napsal 32 knih, které byly přeložené do 55 jazyků a prodalo se jich víc než 50 milionů výtisků. Mezi jeho nejznámější díla patří knihy Malá čarodějnice, Loupežník Hotzenplotz a Krabat (neboli Čarodějův učeň).

Román Krabat z roku 1971, který je převyprávěním lužickosrbské legendy, zfilmoval v roce 1977 režisér Karel Zeman jako animovaný film Čarodějův učeň, který je dodnes považován za jeden z nejlepších českých filmů všech dob.

Podle pohádkového příběhu Malá čarodějnice zase vznikl v roce 1984 stejnojmenný čtrnáctidílný seriál, který byl natočen v československo-západoněmecké koprodukci. 

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Čarodějův učeň(110 fanoušků)
Malá čarodějnice (56 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist