Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Neuvěřitelné! Oblíbení Šmoulové slaví už 55 let!



23.10.2013

Modří skřítkové se jako animované postavičky poprvé objevili 23. října 1958 v belgickém komiksovém časopise Le Journal de Spirou! A od té doby populární Šmoulové nezmizeli ze všeobecného povědomí. A i když jim už je 55 let, vypadají pořád mladě ...

smoulove
Foto: Promo

Autorem slavného komiksu je belgický kreslíř Peyo, vlastním jménem Pierre Culliford (1928-1992), který původně Šmouly zasadil jen jako vedlejší postavy do komiksu Johan a Pirlouit, kde se objevili poté, co někdo zahrál na kouzelnou flétnu. Ale už o rok později - v roce 1959 - dostali "modráčci" vlastní příběh a zahájili svoje vítězné tažení po celém světě.

První černobílý film vznikl v roce 1965 a v roce 1976 byl natočen první barevný animovaný snímek Šmoulové a kouzelná flétna. Největší úspěch však u diváků slavil americko-belgický animovaný seriál Šmoulové, který běžel v letech 1981 až 1989 v USA a od roku 1988 také v Československu. 

Jak známo, šmoulovské příběhy jsou zasazeny do středověké Evropy, podle některých "šmoulologů" nejspíše do Irska. Šmoulové, vysocí dva palce, žijí blízko pobřeží a nedaleko od hor. Jejich největším nepřítelem je čaroděj Gargamel (a jeho kocour Azrael), nad nímž však vždycky - díky své chytrosti - vyhrají. 

Modří pidimužíci mají na svém kontě už dokonce dva celovečerní hrané filmy a stali se též námětem pro videohry, hudební desky a najít je můžeme i v kindervajíčku a ve zmrzlině!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Šmoulové(443 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist