Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Filmový hrdina Petr Pan zestárl – už mu bude šedesát let!



08.02.2013

Slavný animovaný příběh o chlapci, který nechtěl vyrůst, okouzlil diváky poprvé 5. února 1953! Americký snímek od studia Walt Disney Petr Pan tedy před pár dny oslavil své šedesáté narozeniny!

petr
Petr Pan a Zvonilka
Foto: Walt Disney
 

Příběh plný nápadů, dobrodružství, nezapomenutelných postav, hudby a létacího prášku vás ještě dnes přesvědčí o tom, že při troše dobré vůle je možné úplně všechno. Hlavním hrdinou je Petr Pan, malý chlapec, který odmítá dospět a zažívá fantastická dobrodružství v magické fiktivní Zemi Nezemi.

Nezbedný klučina vezme do kouzelné země dívenku Wendy a její bratry, kteří znají Petra Pana jen z příběhů v knížce. Společně pak letí za jeho kamarádkou vílou Zvonilkou, objevují ostrov a tajnou skrýš Petrovy tlupy Ztracených chlapců a svádějí vzdušné bitvy s divokými piráty vedenými nechvalně proslulým kapitánem Hookem!

Petr Pan poznává Wendy - ukázka z filmu!

 

Snímek byl natočen na motivy knih, jejichž autorem byl skotský novinář, dramatik a spisovatel James Matthew Barrie (1860-1937). Nešlo ovšem o první filmovou adaptaci této knihy – již v roce 1937 vznikla němá verze této pohádky. Diváci se později dočkali ještě několika hraných filmů jako Hook (1991) nebo Petr Pan (2003).

Film Petr Pan, který před šedesáti lety natočila režisérská trojice Hamilton Luske, Wilfred Jackson a Clyde Geronimi, byl v roce 1953 nominován na Zlatou palmu v Cannes. Žádnou cenu sice tehdy nezískal, ale jeho sláva přetrvala dodnes a snímek se stal pohádkovou klasikou.

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist