Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Film Čtyřlístek v kinech už v lednu 2013?



17.05.2012

Podle posledních zpráv by se měla začátkem roku 2013 konat slavnostní premiéra celovečerního animovaného filmu Čtyřlístek ve službách krále, jehož natáčení a výroba trvá už více než dva roky. Natáčení se údajně zdrželo kvůli nekvalitní animaci, a proto museli filmaři valnou část materiálu zase přetáčet. Původně stanovené datum premiéry – podzim 2012 – tak bylo opět posunuto, ale tentokrát tvůrci slibují, že vše proběhne v řádném termínu.

 

Čtyřlístek

Zdroj: Bio Illusion

 

V lednu 2013 se tak možná skutečně dočkáme toho, že na stříbrném plátně ožije do té doby pouze kreslená čtveřice žijící v městečku Třeskoprsky, které se nachází u rybníka Blaťáku pod hradem Bezzubem. O kom to mluvíme? No, kdo by je neznal – krasavice a kuchařka Fifinka, silák a jedlík Bobík, nemehlo a strašpytel Pinďa a geniální vynálezce Myšpulín – čili hrdinové původního českého komiksu Čtyřlístek, jež začal vycházet už v roce 1969.

Autory slavných, neřkuli kultovních postaviček jsou dva lidé - výtvarník (a též výtvarník natáčeného filmu) Jaroslav Němeček (1944) a autorka textů (nebo spíš bublin?) Ljuba Štíplová (1930-2009), která se však natáčení filmu už nedožila.

 

Čtyřlistek

Zdroj: Bio Illusion

 

Scénáře se proto ujali manželé Hana a Josef Lamkovi, jedni z mnoha dalších libretistů Čtyřlístku a autoři zhruba dvou set příběhů. Základ scénáře tvoří příběh s názvem Kámen mudrců, jenž vrací ústřední hrdiny do hluboké minulosti. Snímek „plný nečekaných zápletek a zvratů“ totiž vrhne Čtyřlístek do doby císaře Rudolfa II., který kvůli zrádnému alchymistovi Kellyho ohrozí nejen svatováclavskou korunu, ale i blaho celého království.

Producent filmu Miloslav Šmídmajer, jež má na kontě filmy Jak básníci neztrácejí naději, Peklo s princeznou, Probudím se včera a několik celovečerních dokumentů, o animovaných snímcích uvažoval už delší dobu. Jeho původní ideou bylo natočení celovečerního Krtečka a také Křemílka s Vochomůrkou. Avšak teprve díky společnosti Cinemart, která se stala producentem filmu o Čtyřlístku, se mu plní jeho sen.

Po 44 letech od svého vzniku tak komiks Čtyřlístek obživne na plátnech kin, což je sice běžná praxe v Hollywoodu, ale na naše poměry to bude téměř zjevení.

 

Čtyřlístek 3

Zdroj: Bio Illusion

 

Ač Čtyřlístek lze zařadit mezi základní díla českého dětského komiksu, filmoví tvůrci se mu zatím překvapivě spíše vyhýbali. Na počátku devadesátých let sice vznikly v režii Ivana Renče tři krátké snímky (Signály z neznáma, Myš, která prochází zdí a Pes na stopě), ale ty nezaznamenaly výraznější ohlas.

Rozpočet dobrodružného příběhu s komediálními prvky by se měl vejít do 30 milionů korun. Půjde o kombinaci 3D pozadí s figurkami a vše se má poté ručně dokreslovat. Na plátně se tak nakonec rozpohybuje celkem pět desítek postav.Hlasy hlavní čtveřice obstará Tereza Bebarová, Karel Heřmánek, Ondřej Brzobohatý a Bohdan Tůma. Dalším propůjčí hlasy Vladimír Brabec, Jiří Lábus, Dalimil Klapka, Pavel Kříž, Petr Nárožný, Vladimír Javorský nebo Ota Jirák.

 

Čtyřlístek 4

Zdroj: Bio Illusion

 

Režie se chopil Michal Žabka, který slavil úspěchy se svojí loutkovou lovestory Paní G a podílel se též na celovečerním animovaném filmu Autopohádky. Je také autorem krátkometrážních snímků Babylon a Prasavci nebo večerníčku Tři prasátka, který byl natočený v 3D loutkové animaci jako vůbec první televizní seriál.

Doufejme, že Čtyřlístek nedopadne podobně neslavně jako několik let chystané pokračování filmu Dívka na koštěti. Pohádka Saxána a Lexikon kouzel, která měla být podle tvůrců kultovním hitem, byla ztrhána kritikou i diváky a právem se zařadila mezi nejméně povedené porevoluční snímky. To by si čtyřka z Třeskoprsk vskutku nezasloužila!

Premiéra filmu Čtyřlístek ve službách krále je naplánována na 31. leden 2013. Budeme se těšit!

 

Malá upoutávka k připravovanému filmu Čtyřlístek ve službách krále

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Čtyřlístek(233 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist