Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Bob a Bobek osiřeli! Otec králíků z kloubouku odešel na věčnost!



07.11.2012

Slavný režisér a výtvarník Vladimír Jiránek odešel včera v noci po těžké nemoci ve věku 74 let! Vladimír Jiránek, který je nejvíce známý díky večerníčkům Bob a Bobek - králíci z klobouku a Pat a Mat, vedle toho ilustroval desítky knih a vytvořil řadu krátkých filmů, které byly oceněny na mnoha zahraničních festivalech!

vladi
Foto: Česká televize
 

Vladimír Jiránek (1938-2012) byl nejen režisérem a výtvarníkem animovaných filmů a seriálů, ale také proslulým politickým kreslířem a karikaturistou. Diváci a zejména děti si však jeho jméno vybaví v souvislosti s oblíbeným večerníčkem Bob a Bobek - králíci z klobouku z roku 1979!

Každé malé dítě i dospělý přece zná dialog dvou králíků ve stylu - vstávat a cvičit! - a proč? - protože je ráno! V roce 2003 se pak seriál, který nesmazatelným způsobem namluvil herec Josef Dvořák, dočkal pokračování pod názvem Bob a Bobek na cestách.

Vedle králíků z klobouku kouzelníka Pokustóna se Vladimír Jiránek podílel i na vzniku seriálu Pat a Mat z roku 1976 o dvou "manuálně nezručných" kamarádech. Jako scénárista a režisér nejčastěji spolupracoval se slavným studiem kresleného filmu Bratři v triku a studiem AIF.


Vladimír Jiránek se narodil 6. června 1938 v Hradci Králové, vystudoval žurnalistiku na filozofické fakultě pražské Univerzity Karlovy. Celý život byl kreslířem a karikaturistou na volné noze, pro nějž byly charakteristické minimalistické linie.

Během své kariéry spolupracoval s řadou časopisů jako byl Dikobraz, Mladý svět, Melodie, Technický magazín, Literární noviny a Živa. Od roku 1990 se věnoval politické karikatuře a do českých deníků pravidelně přispíval aktuálními kresbami dotýkajícími se veřejného života.

Slavný výtvarník je podepsán pod dvacítkou kreslených filmů, za něj získal řadu cen. Do jeho filmografie patří snímky Automatic (1973), Pivo přes ulici (1974), Hokej je hra (1978) či Zpráva o stavu civilizace (1981).

Jeho největším úspěchem byl bezesporu Zlatý medvěd v roce 1978 na festivalu v Berlíně za animovaný film Co jsme udělali slepicím (1977) o tom, jak kvokající slípky pod vlivem automatizace skončí na psychiatrii.

V roce 2005 dostal Vladimír Jiránek od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy a o čtyři roky později obdržel Řád bílé opice, který uděluje Česká unie karikaturistů.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Pat a Mat(271 fanoušků)
Bob a Bobek(453 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist