Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Sněhurka a sedm trpaslíků jsou s námi už 75 let!



21.12.2012

Slavný animovaný příběh okouzlil diváky poprvé 21. prosince 1937! Sněhurka a všech sedm trpaslíků, která měla právě v ten den premiéru ve Spojených státech amerických, tedy dnes slaví pětasedmdesáté narozeniny!

snehurka
Foto: Promo

 

Sněhurka a sedm trpaslíků byl prvním celovečerním animovaným příběhem, který byl kdy natočen a jeho autor – legendární Walt Disney – za něj dostal i svého prvního Oscara.

Snímek vlastně započal do dnešních dnů trvající tradici disneyovské rodinné zábavy, která se vyznačuje osobitým kouzlem, dobrou stavbou příběhu a bezvýhradně špičkovou animací.

Film, jehož děj zná snad každý, začíná jak jinak u kouzelného zrcadla, které ví, kdo je na světě nejkrásnější! Zlá královna se dozvídá, že její půvab daleko převyšuje nevlastní dcera Sněhurka, a proto se jí chce zbavit.

Na útěku před zlou macechou narazí Sněhurka na chaloupku, ve které žije sedm roztomilých trpaslíků – Šmudla, Prófa, Štístko, Kejchal, Stydlín, Dřímal a nabručený Rejpal …

Příběh, ve kterém se mísí pohádkové kouzlo, dechberoucí napětí a neobyčejná odvaha, se vyráběl čtyři roky. Na pečlivé přípravě a zdlouhavém natáčení se podílelo na 570 kreslířů.

Nejvíce práce si dali tvůrci se sedmi trpaslíky – každý z nich měl vlastní osobnost, podtrhnutou navíc nezaměnitelnými pohyby, aby si je diváci nepletli.

Film, který místo plánovaných 250 tisíc dolarů stál nakonec 1,5 milionu, viděli i diváci v tehdejším Československu hned v roce 1938. Většina dnešních diváků však zná film v české verzi z roku 1969, kterou režíroval proslulý K. M. Walló. Sněhurka a sedm trpaslíků zkrátka nestárne!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist