Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádkové hrady a zámky: Zlatovláska na zámku Sychrov!



04.03.2013

Dvacet kilometrů jižně od Liberce stojí jeden z nejhezčích českých novogotických zámků! Interiéry zámku Sychrov a jeho kouzelná okolní krajina v minulosti posloužily filmařům k natáčení několika pohádkových příběhů.

sychrov
Celkový pohled na zámek Sychrov
Foto: wikipedia.org
 

Film Zlatovláska podle předlohy Karla Jaromíra Erbena měl premiéru v roce 1974 na televizní obrazovce a Česká televize ji dodnes opakuje v rámci svátečních programů. Málokdo však ví, že kromě zámku Červená Lhota se pohádka natáčela také na zámku Sychrov, a to nejen v jeho okolí, ale i přímo v interiérech.

Příběh známě všichni - Starý král povolá svého kuchaře Jiříka, aby mu připravil rybu, ale nikdo - ani on - nesmí ochutnat. Jiříkova zvědavost je však větší než obava z trestu a po ochutnání zjistí, že rozumí řeči zvířat. Zjistí to i král, který místo popravy nařídí kuchaři, aby mu dovezl pannu se zlatými vlasy ...

Poznáváte nádvoří zámku Sychrov?
 

Do hlavních rolí obsadila režisérka Vlasta Janečková Jorgu Kotrbovou jako Zlatovlásku, Petra Štěpánka jako Jiříka a Jiřího Holého jako Krále. Skladatel Angelo Michajlov a textař Eduard Krečmar pak pro příběh vytvořili skutečné pohádkové hity. Všichni herci zpívali své písně sami, jen Jorgu Kotrbovou zastoupila Jitka Molavcová.

sychrov
Vnitřní nádvoří zámku Sychrov
Foto: wikipedia.org
 

Zámek je otevřen každý den po celý rok a návštěvníci mají možnost výběru ze dvou prohlídkových tras. Interiér zámku je vybaven cenným historickým nábytkem, obrazy s podobiznami Rohanů a jejich předků, delfskou fajánsí, porcelánem, sklem, tapetami, umělecko-řemeslnými díly a kromě toho také krásnými kazetovými stropy, řezbami, obložením stěn, štukami.

zlato
Zlatovláska a Jiřík
Foto: Česká televize
 

Kromě slavného televizního filmu Zlatovláska se na zámku Sychrov natáčely filmové pohádky Nesmrtelná teta (1993) a Nejkrásnější hádanka (2007) a také televizní snímky Růžový keř (1996), Zlatá nitka (2006), Fišpánská jablíčka (2008) a O pokladech (2012).

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Zlatovláska(330 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist