Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádka Jack a obři: Filmy na téma Jack a kouzelná fazole!



01.04.2013

Americký film Jack a obři, který přijde do českých kin 4. dubna 2013, není samozřejmě první snímkem, jež zpracovává starou legendu o chlapci s kouzelnou fazolí.

jack
Foto: Warner Bros. Pictures
 

Je to příběh, který existuje po generace, a má v různých kulturách počínaje 12. stoletím rozličné názvy a jeho detaily se v místních tradicích vyvíjely různě a získaly různé podoby. Se vznikem kinematografie se pak logicky objevily i filmové adaptace, které měly většinou podobu pohádky pro děti a nejčastěji ve Spojených státech amerických.

Honzík a kouzelná fazole z roku 1933!
 

Jedním z prvních snímků (pokud nepočítáme pokus z roku 1917 s názvem Jack and the Beanstalk) na toto téma byl americký krátkometrážní (osmiminutový!) film Honzík a kouzelná fazole z roku 1933. O čtrnáct let později vznikl americký krátkometrážní animovaný film Mickey a kouzelná fazole (1947), kde se v hlavní roli objevil místo Jacka slavný myšák Mickey.

Mickey a kouzelná fazole z roku 1947!
 

O pět let později vznikl první hraný snímek Jack and the Beanstalk (1952), poté následoval animovaný televizní film Jack a fazolový stonek (1967) a poté proslulý animovaný muzikál Jack a fazolový stonek (1974), natočený v americko-japonské koprodukci.

Jack a obři - trailer!
 

Před filmem Jack a obři (2013) vznikly ještě tři snímky – animovaný Beanstalk (1994), animovaný videofilm Jack a fazole (2000), hraný televizní film Jack a stonek fazole (2001) a hraný Jack and the Beanstalk (2010).

Film režiséra Bryana Singera není tedy rozhodně ani první, ani poslední zpracování této legendy! Už za pár dní se dozvíme, jak si tvůrci s oblíbenou pohádkou poradili!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Jack a obři (8 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist