Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Odešel autor hudby k večerníčkům O makové panence a Pohádky z mechu a kapradí!



05.03.2013

Ve věku 88 let zemřel minulý týden hudební skladatel Jaroslav Celba, jehož melodie známé především z večerníčků! Slavný hudebník se podílel na oblíbených seriálech jako byly Pohádky z mechu a kapradí, O makové panence a Štaflík a Špagetka.

mecha
Pohádky z mechu a kapradí neboli Křemílek a Vochomůrka
Foto: Česká televize

Jaroslav Celba (1924-2013), který je rodákem z Kramolny u Náchoda, po boku Josefa Škvoreckého hrál jazz ve studentské kapele a stal se tak předobrazem budoucí literární postavy, kytaristy Harýka ve Škvoreckého románu Zbabělci. Později studoval na ČVUT a Univerzitě Karlově v Praze a docházel i na večerní kurzy dirigování a skladby.
 
Křemílek a Vochomůrka

Kromě hudby pro animovaný film a televizní seriály je autorem skladby Harlekýn (pro smyčcový kvartet), baletních pohádek Děvčátko se sirkami podle Hanse Christiana Andersena a O dvanácti měsíčkách na motivy příběhu Boženy Němcové. Ochranný svaz autorský eviduje 227 děl, u nichž je autorem nebo spoluautorem.
 
O makové panence

Jaroslav Celba v roce 2009 převzal čestné uznání za přínos české kultuře při oslavách 90 let OSA. O dva roky později byl stejnou institucí vyhlášen nejúspěšnějším autorem v zahraničí.
 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Štaflík a Špagetka(102 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist