Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Co jste možná nevěděli o Krkonošských pohádkách?



02.04.2020

Kdo by neměl rád Krkonošské pohádky o chamtivém Trautenberkovi a jeho marných pokusech napálit spravedlivého Krakonoše? Rozhodli jsme se pro vás připravit 5 zajímavostí, které jste o těchto příbězích z malebných hor zřejmě netušili. Uvařte si čaj nebo kávu, dejte si něco dobrého k zakousnutí a pohodlně se usaďte, ať si můžete v klidu připomenout svůj oblíbený večerníček a dozvědět se o něm něco nového…

Foto: Česká televize / Minář Ivan,


⦁ František Peterka, který nezapomenutelně ztvárnil Krakonoše, dojížděl za svou rolí z Liberce. Často si proto stačil koupit jen několik rohlíků a sekanou, zatímco např. Ilja Prachař si nosíval jídlo v kastrůlku z domova.


⦁ Natáčení pohádek probíhalo v trikovém ateliéru na Barrandově v pozdních nočních hodinách, a to kvůli vytíženosti herců v divadle. Tři týdny dojížděli po desáté hodině večerní do Prahy, aby dali společně vzniknout sérii dvou desítek dílů, které dodnes nacházejí věrné diváky.


⦁ Nedílnou součástí příběhů je Krakonošova ptačí společnice, sojka hlídačka, která neváhá žalovat na Trautenberka při každé jeho nepleše. Že jste ale neměli ponětí, kdo loutku sojky vlastně vodí? Byla to žena Ilji Prachaře, Jana Prachařová. (Mimochodem, hrála po boku manžela v dramatu A pátý jezdec je Strach z roku 1964.)


⦁ V díle Jak si Trautenberk pochutnal na čerstvých pstruzích prohlásí Anče (Hana Maciuchová), že pstruzi se vracejí z moří přivést na svět své potomky. Pstruzi ale tráví život v potocích a řekách, kde se narodí. Tvrzení by bylo správné v případě lososů.


⦁ Krkonošské pohádky se s počtem 17 068 hlasů od samotných diváků staly nejoblíbenějším večerníčkem České televize. Seriál získal tak velkou popularitu, že si mnozí diváci psali o další pokračování.

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist