Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Autorka Krkonošských pohádek Marie Kubátová odešla na věčnost!



12.06.2013

Spisovatelka pro děti i dospělé a autorka slavného večerníčku zemřela minulý týden ve věku 91 let! Marie Kubátová vymyslela postavy známých jako Trautenberk, Anče, Kuba a Hajnej, které dnes zná každé malé dítě!

krkonose
Krakonoš a Trautenberk

Foto: Archiv České televize

Marie Kubátová se narodila v roce 1922 v Praze, vystudovala farmacii na Přírodovědecké fakultě UK a později přesídlila do Podkrkonoší, kde působila jako lékarnice. Právě při rozhovorech s místními lidmi pak našla mnohé užitečné náměty pro své knížky.

Populární dvacetidílný večerníček Krkonošské pohádky z let 1974 a 1979 měl sice oficiálně i jiné autory, ale hlavní dějovou lini i jednotlivé postavy vymyslela právě Marie Kubátová, která při psaní vycházela z pověstí Podkrkonošska.



Byla autorkou mnoha beletristických knih, převážně pohádkových, kterých napsala na osm desítek. Známé jsou třeba Sny pod kloboukem, Kouzlo rodinného stolu, Jak roztancovat babičky, Arcibáby, Arcidědkové, Veselé pohádky z muzikantské zahrádky, Medový perníček do srdce chodníček a Haraburdí.

Marie Kubátová od šedesátých let spolupracovala s rozhlasem a podílela se na mnoha folklórních pořadech, rozhlasových hrách a pohádkách jako byly Mechovej král, Javorová víla, Strašidelná pohádka, Štědrá bába, O čertovském kabátě či Rybí pohádka. V roce 2009 jí Akademie literatury české udělila Cenu Boženy Němcové.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Krkonošské pohádky(1605 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist