Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

V pohádce Kovář z Podlesí bude děti strašit drak ve 3D! Podívejte se!



17.04.2013

Dne 16. května 2013 vstoupí do kin nová česká původní pohádka Kovář z Podlesí scenáristy a režiséra Pavla Göbla. Tvůrci filmu, v němž je všechno tak trochu jinak, se pokusili zkombinovat tři nesourodé technologie - v pohádce vystupují herecké hvězdy společně s klasickými loutkami a s postavou Draka, která je vytvořená počítačovou 3D animací.

kovar
Foto: Bontonfilm
 

Na městečko Podlesí a jeho okolí uvržena kletba, kterou může zlomit Toník, synovec místního kováře. A jak? Tím, že zbaví kraj zlých bab, v něž se kdysi proměnily dobré víly. Z jejich spárů musí zachránit milovanou Bětku a současně zbavit Podlesí draka.

Toník je sirotek, který vyrůstá u svérázného strýce kováře. A protože kovář je jednak válečný invalida a jednak trošku lenoch, proměnil Toník jeho kovárnu v dílnu plnou vynálezů a k jejich obsluze vycvičil dva hlodavce – křečka a veverku.

Jak se líhne drak v pohádce Kovář z Podlesí?
 

Přesto, že se jedná o klasické loutky, snímané metodou pookénkové animace, jsou díky moderním technologiím propojeny s hranými scénami velmi přirozeným a uvěřitelným způsobem. A také drak je opravdu velmi vydařený a vzhledově srovnatelný s těmi "zahraničními", i když charakterem je zcela český.

kovar
Foto: Bontonfilm
 

O náročnou trikovou část, jíž vévodí samozřejmě Drak, ale v níž kouzlem více než tří stovek triků je hlavní to, že přirozeně a nenápadně zapadají do vyprávění příběhu, se postaral Boris Masník a studio UPP.

Jak se líhl drak

Boris Masník, trikový supervizor filmu, o Drakovi říká: "Náš Drak se nevylíhl v jeskyni, ale v počítačovém studiu. Nevznikl z univerzálních dračích předloh, ale z atypického modelu, který z hlíny vytvořil výtvarník filmu, F. A. Skála."

Jeho základem byl 3D model, díky kterému Drak dostal základní tvar a kostru, kterou pak mohli tvůrci počítačově ovládat. Nejdůležitější ale byly povrchy jeho těla, které Drakovi daly velmi specifický charakter.

Vycházeli z reálných zdrojů - Drak má břicho, které připomíná břicho hrocha, jeho záda zase vycházejí ze zad ještěrky, je to takové kombinované a křížené "zvířátko". Drak už není nejmladší, takže má na těle všelijaké vrásky a záhyby. To vše dohromady vytvořilo jeho originální a věrohodnou podobu.

Trailer k pohádce Kovář z Podlesí!
 

Drakovi propůjčil hlas člen legendárních Plastic People Vratislav Brabenec. Když ho režisér přesvědčoval, aby se dabingu ujal, slavný hudebník souhlasil se slovy: "Víš co, uděláme to v rámci osvětového programu Plastic people dětem!"

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist