Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

TOP 5 pohádkových rolí Mariána Labudy



08.01.2018

V pátek 5. ledna 2018 nás ve věku 73 let opustil slavný slovenský herec Marián Labuda, jenž u filmu ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí. Výrazně se projevoval také v pohádkách, pojďme si tedy připomenout ty nejznámější a nejhezčí z nich.

 

O Janovi a podivuhodném příteli (1990)

Foto: Česká televize

Pohádka O Janovi a podivuhodném příteli vychází z předlohy Hanse Christiana Andersena. Příběh o chudém mladíkovi, jenž za pomoci neobyčejného přítele přemůže zlého čaroděje, zodpoví záludné otázky princezny Agnes a osvobodí ze zakletí zkamenělé nebožáky, se vyznačuje působivými kostýmy, atraktivním prostředím (nejen hradu Bouzov) a zvláštní ponurou atmosférou.

Dvě stěžejní záporné role ziskuchtivých lapků zastali bravurně Pavel Zedníček a Marián Labuda. Právě jejich vychytralost, zlomyslnost a touha po bohatství dodává pohádce napětí i humor.

 

Lotrando a Zubejda (1996)

Foto: Česká televize

Nestárnoucí hudební pohádka z dílny Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře vypráví o loupežnickém synkovi, který nesměl pracovat, a krásné princezně, jíž cosi chybělo ke štěstí. Zde se Marián Labuda nesmazatelně zapsal coby legendární sultán Solimán. Mnohé hlášky z filmu zlidověly a my je opakovaně citujeme zpaměti, např. slavné zvolání při příjezdu českého lékaře: „No vidíš! Když se díváš pořádně, tak jedou!“

 

Pták ohnivák (1997)

Foto: Bonton

Česko-německá pohádka Pták ohnivák vznikla na motivy klasického příběhu bratří Grimmů. Princezna Elena je unesena zlotřilým čarodějem Skeletonem. Princ Afron se spolu s bratrem Otmarem vydá na nebezpečnou misi, aby nešťastnou dívku s přispěním koně Zlatohříváka zachránil. Marián Labuda hraje Skeletonova služebníka, jenž se snaží získat princezninu důvěru – a tím pádem také informace pro svého pána.


Dešťová víla (2010)

Foto: Tomáš Bouček, zdroj: AR archiv

Dešťovou vílu provází hudba Petra Hapky a skvělé výkony Miroslava Donutila a Simony Stašové v záporných rolích sedláka Lakoty a jeho ženy. Mladý Ondřej se zamiluje do chudé Květušky a jde proti přání rodičů, kteří ho chtějí oženit s bohatou Bětou z pivovaru. Upřímné lásce napomáhá kouzelná dešťová víla a zpovzdálí jí drží palce také samo Slunce, zářivý Marián Labuda. Kromě výše zmíněného láká příběh i na překrásné scenerie a úchvatnou divokou přírodu Islandu.

 

Anděl Páně 2 (2016)

Foto: Česká televize

O Vánocích 2017 se po roce od svého uvedení objevila na televizních obrazovkách nesmírně úspěšná pohádka Anděl Páně 2. Popularitu jí zaručila skvěle sladěná ústřední dvojice Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka, půvabné a skromné zimní prostředí, neutuchající humor i šarm a samozřejmě plejáda dalších známých herců. Marián Labuda zde zastal úlohu cukráře, od nějž si anděl Petronel vyprosil jablko z dortu výměnou za klíč od nebeské brány.

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist