Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Populární Ferda Mravenec slaví osmdesátku!



02.01.2013

Slavná postavička spisovatele Ondřeje Sekory se dožívá významného životního jubilea! Ošátkovaný a hubený Ferda Mravenec se poprvé objevil v Lidových novinách již 1. ledna 1933!

ferda
Foto: Promo
 

Ferda Mravenec, kterého dnes zná každé malé dítě, slaví neuvěřitelných osmdesát let! Populární postavička s puntíkovaným šátkem, která se poprvé objevila v médiích před osmdesáti lety, se pak v roce 1936 dočkala vlastní knihy pod názvem Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Autorem byl známý český kreslíř, grafik a spisovatel Ondřej Sekora (1899-1967).

V roce 1937 pak vyšel další titul Ferda Mravenec v cizích službách, k němuž se o rok později přidala kniha Ferda v mraveništi. Všechny tři svazky se později vydávaly jednotně pod názvem Knížka Ferdy Mravence, která poprvé vyšla v roce 1962. Děti mohly vídat svého oblíbeného hrdinu také v kreslených seriálech dětského časopisu „Mateřídouška“.

V roce 1943 se mravenčí hrdina dočkal prvního filmového zpracování. Tehdy vznikl desetiminutový (samozřejmě černobílý!) film Ferda Mravenec režisérky Hermíny Týrlové, který je dodnes považován za první český snímek vytvořený animací loutek s drátěnými kostrami. Slavná režisérka se pak k Ferdovi vrátila ještě v roce 1977, kdy vytvořila stejnojmenný loutkový seriál.

V osmdesátých letech, resp. v roce 1984 vznikl v německo-lichtenštejnské koprodukci také seriál Ferda Mravenec, který však na českých obrazovkách koncem devadesátých let vzbudil spíše rozporuplné reakce.

Ačkoliv od té doby nebyl natočen ani alespoň „večerníčkovský seriál“, o knihy s Ferdou Mravencem je mezi dětmi stále zájem a patří vedle Krtečka a Čtyřlístku mezi nejprodávanější dětské knížky české provenience.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Ferda Mravenec(120 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist