Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádkové hrady a zámky: Tři oříšky pro Popelku na zámku Moritzburg



04.02.2013

Kousek od německých Drážďan stojí zámek, na kterém se v roce 1972 natáčel slavný film! Moritzburg je tak už čtyřicet let spjat s pohádkou Tři oříšky pro Popelku režiséra Václava Vorlíčka! 

zamek
Foto: Zámek Moritzburg
 

Ve volném zpracování předlohy staré pohádky o Popelce od Boženy Němcové, kterou použil autor scénáře František Pavlíček, nalézáme Popelku jako osiřelé děvče v poručnictví macechy, která však po mnoha peripetiích nakonec najde vysněného prince. Kdo by tento vánočně laděný příběh neznal?

zamek
Foto: Zámek Moritzburg
 

Exteriéry filmu Tři oříšky pro Popelku se natáčely nejen v okolí zámku Moritzburg v Sasku, který posloužil jako sídlo krále, ale také v Čechách na vodním hradě Švihov u Klatov a jeho okolí, který představoval Popelčinu tvrz. Interiéry byly točeny v berlínských ateliérech.

zamek
Foto: Zámek Moritzburg
 

V hlavních rolích nesmrtelné pohádky se objevil oblíbený pár Libuše Šafránková a Pavel Trávníček, kterým zdatně sekundovala celá plejáda známých českých herců. A vzhledem k tomu, že šlo o československo-východoněmeckou koprodukci, některé role si střihli také němečtí herci.

Krále si zahrál Rolf Hoppe (daboval Otto Šimánek), královnu Karin Lesch (nadabovala Květa Fialová) a Macechu Carola Braunbock (nadabovala Jaroslava Adamová). Pravdou ale je, že také princ Pavel Trávníček bylo kvůli svému moravskému přízvuku namluven Petrem Svojtkou.

zamek
Foto: Zámek Moritzburg
 

Dne 9. listopadu 2012 se slavnostně otevřely brány zámku Moritzburg návštěvníkům zblízka i z daleka. Nová zimní výstava nabízí netradiční pohledy na legendární film Tři oříšky pro Popelku. Těžištěm nově otevřené expozice je letos život a dílo režiséra Václava Vorlíčka a také filmová hudba Karla Svobody. Výstava potrvá do 3. března 2013.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist