Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádkové hrady a zámky: Anděl Páně na hradě Kašperk!



18.02.2013

V podhůří Šumavy poblíž města Kašperské Hory stojí monumentální zřícenina gotického hradu! V této pamětihodnosti a v jejím okolí natáčel v lednu 2005 režisér Jiří Strach pohádku Anděl Páně!

kasperk
Letní pohled na hrad Kašperk
Foto: kasperk.cz
 

Režisér Jiří Strach strávil na Kašperku, jenž se nalézá v okrese Klatovy, celkem deset natáčecích dnů. Filmový štáb pod jeho vedením točil především na hradním nádvoří a v okolí hradu.

Jedním z důvodů, proč se režisér rozhodl natáčet tuto pohádku na Kašperku, byl oprávněný předpoklad, že v lednu bude na tomto hradě dostatek sněhu. Podle scénáře totiž měla z pohádky dýchat zimní, resp. vánoční atmosféra.

andel
Dorotka a Maxmilián
Foto: Falcon
 

Do příjezdu filmového štábu však žádný sníh nenapadl a teprve první natáčecí den napadl slabší poprašek, což ale bylo pro natáčení zimní pohádky stále málo. Jak tedy dostat více sněhu na Kašperk? Štáb řešil, zda by bylo možné dopravit na hrad cisternu s vodou a sněhové dělo. Nakonec bylo rozhodnuto, že se problém vyřeší napytlovanou papírovou napodobeninou sněhu.

Papírový sníh v pytlích se dovážel až z Prahy a pak se za pomoci dobrovolných hasičů rozsypával po hradním nádvoří a v okolí hradu. Z toho důvodu se do filmových záběrů nedostaly sáně tažené koňmi, ale jen „obyčejný“ kočár. A následující den jako na potvoru napadlo v okolí Kašperku velké množství sněhu

Další zajímavostí je epizodické účinkování hradního údržbáře Josefa Mráze v pohádce. Tento pracovník dostal za úkol po dobu natáčení vytápět podsklepenou místnost v purkrabství, aby se měli herci i členové filmového štábu v přestávkách, kde ohřát.

andel
Zimní pohled na hrad Kašperk
Foto: kasperk.cz
 

Velkým snem údržbáře vždy bylo zahrát si v pohádce a využil toho, že režisér potřeboval natočit záběr kácení stromu. Potřeboval dřevorubce, který by dokázal porazit určený strom v lese tak, aby padl přesně do záběru.

Josef Mráz se svojí standardní váhou 55 kilogramů okamžitě u režiséra ohlásil a Jiří Strach souhlasil s tím, že má k dispozici pouze jeden strom, čili že se vše musí povést napoprvé.

andel
Jedna z místností hradu
Foto: kasperk.cz
 

Jak Josef Mráz slíbil, tak i učinil. Strom si nařízl motorovou pilou, vyklínoval, pak ještě řezal motorovou pilou, rychle ji odložil, aby nebyla vidět v záběru a strom „dorazil“. Skutečně, strom padl ve správnou dobu na správné místo.

A jak hradní údržbář vítězoslavně kráčel lesem kolem členů filmového štábu, odchytla ho kostymérka a zeptala se ho, zda byl v záběru i s tím, co měl právě na sobě, tj. pracovní zimní kabát, kalhoty a boty od Vietnamců. Samozřejmě, odpověděl Josef Mráz … A bylo vymalováno!

Nakonec se do finální verze pohádky dostal nejen údržbář, a filmaři v postprodukci vyřešili i jeho nevhodné boty!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Anděl Páně(416 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist