Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádka Poslední jednorožec měla premiéru před třiceti lety!



22.11.2012

Slavný snímek baví filmové fanoušky už třetí dekádu! Poslední jednorožec (v originále The Last Unicorn), který natočila režisérská dvojice Jules Bass a Arthur Rankin Jr., měl premiéru 19. listopadu 1982, tedy přesně před třiceti lety.

posled
Foto: Incorporated Television Company
 

Dnes již legendární fantasy film (který ovšem vyšel i v knižní podobě) pro mládež i dospělé je působivým i dojímavým příběhem jednorožce (vlastně „jednorožky“ – je to totiž holka!), který pátrá po osudu svých druhů.

Na světě totiž odjakživa žili jednorožci, ale teď se zdá, že je tu jen jeden poslední, který se ale zdráhá uvěřit, že už nemá žádné druhy, a tak putuje světem, aby aspoň jednoho našel. Jeho pouť ho zavede do neznámých krajin.

Cestou potkává nadaného kouzelníka Schmendricka, který se vydává pátrat společně s ním. Podaří se jim zjistit, že všechny jednorožce vězní zlý král Haggrd, který je nechává hlídat obrovským rudým býkem …

Hlavní roli zasněného zvířete tehdy namluvila americká herečka Mia Farrow a v dalších rolích se objevily hlasy takových hvězd jako Alan Arkin, Jeff Bridgess, Angela Lansbury nebo třeba Christpher Lee.

Americko-britsko-japonský snímek si už v době své premiéry před třiceti lety získal obrovské množství fanoušků, a také u nás má nadšené obdivovatele, ačkoliv se do českých, resp. československých kin dostal s velkým zpožděním.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist