Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Pohádka O zakletém králi a odvážném Martinovi příjemně překvapila



04.01.2019

Dne 26. prosince 2018 odvysílala Česká televize novou česko-slovenskou vánoční pohádku O zakletém králi a odvážném Martinovi režiséra Petera Bebjaka. Zaujala i vás?

Foto: decko.ceskatelevize.cz

 

Neotřelý příběh se natáčel na Bouzově, jednom z nejkrásnějších českých hradů, jejž můžete znát např. ze seriálu o princezně Arabele či z filmů o princezně Fantaghiro. Dále se natáčelo na hradě Červený Kameň a v Muzeu oravské dědiny. Kromě toho, že tedy pohádka okouzluje pěkným přírodním i kulturním prostředím, přináší vcelku originálního hlavního hrdinu.

Laskavý a poctivý kovář Martin (Richard Autner) je sice slepý, ale odvaha mu rozhodně nechybí. Cestou za záchranou půvabné princezny Michaely (Simona Kollárová) si dokáže poradit s každou překážkou, neodradí ho ani nebezpečné skály či zákeřná ježibaba (Csongor Kassai). Navíc jej doprovází skřítek, který má v zásobě spoustu rad a s oblibou mluví ve verších. Mladíkův handicap se ukáže být výhodou při setkání se zakletým králem Svarogem (Lukáš Vaculík) a dokonce i v souboji s mocným čarodějem Vlkanem (Tomáš Maštalír), jenž Martina hloupě podcení.

 

Ačkoli má pohádka pomalejší rozjezd, kde princezna možná zbytečně dlouho pátrá po informacích a mapě ke království zakletého Svaroga, nikterak nenudí a patří určitě k těm lepším počinům poslední doby. Slovenští herci mluví hlasy českých herců, a tak například v případě Tomáše Maštalíra slyšíme šarmantního Jiřího Dvořáka, u Simony Kollárové zase oblíbenou Mariku Šoposkou atd.

Martinovo zrakové postižení je zdrojem několika vtipných i obdivuhodných situací. Navzdory němu je mladík smělý a vždy usměvavý, působí tedy jako opravdu sympatický pohádkový hrdina, jemuž člověk rád drží palce. Dobrým nápadem bylo rovněž zapojení ježibaby s perníkovou chaloupkou a vtipného skřítka milujícího povidlové buchty. Zatímco za tajnou branou leží kvetoucí a svěží les, v Martinově rodné vesnici se lidé chystají na Vánoce, užívají sněhu a zdobí stromeček. Diváci si tudíž mohou vychutnat kouzelnou atmosféru léta i zimy.

Pozitivně lze hodnotit i fakt, že se film zdržel zbytečných a vlezlých písniček. Také díky tomu se zařadil mezi pohádky, na které se jistě rádi podíváme znovu.

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist