Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Odešel herec Oldřich Velen, královský rádce ze seriálu Arabela!



28.06.2013

Populární herec malých a epizodních rolí skonal už 4. května ve věku nedožitých 92 let! Oldřich Velen, který se nejvíce proslavil jako "stréc" Jura Klásek z komediálního seriálu Slovácko sa nesúdí z roku 1974, hrál v mnoha pohádkách a často ztvárňoval bodré Moraváky.

velen
Oldřich Velen
Foto: Filmové studio Barrandov
 

Oldřich Velen (1921-2013), vlastním jménem Oldřich Volek, za svůj život natočil bezmála 300 filmových rolí. Dospělí diváci jej znali hlavně z úspěšného televizního seriálu Slovácko sa nesúdí natočeného podle stejnojmenné knihy Zdeňka Galušky, kde hrál hlavní roli Jury Kláska společně se slovenským hercem Jozefem Kronerem.

Herec se narodil v Tuřanech u Brna a po studiu na gymnáziu a konzervatoři v Brně začal hrát v divadle v Českých Budějovicích. Po válce pak působil šestnáct let v divadle v Olomouci, několik let byl členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov a pět let hrál také v Divadle na zábradlí.

Oldřich Velen si střihl malé role třeba v seriálech Arabela (královský rádce), Létající Čestmír, Křeček v noční košili (učitel) nebo Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek (opět královský rádce).

Herec se však objevil také v mnoha filmových či televizních pohádkách, jako třeba Jak se Franta naučil bát, Za humny je drak, Kaňka do pohádky, Třetí princ, Rumburak, O statečném kováři, O zatoulané princezně, Kačenka a zase ta strašidla nebo Jezerní královna.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Arabela(313 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist