Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Neuvěřitelné! Pyšná princezna slaví už šedesátku!



26.09.2012

Slavná pohádka měla světovou premiéru přesně před šedesáti lety! Je to neuvěřitelné, ale černobílá Pyšná princezna, která je stálicí českých televizních Vánoc, měla premiéru skutečně 26. září 1952! Dnes tedy slaví šedesátku!

pysna
Foto: Československý státní film
 

Kdo by ten příběh neznal? Krásná, ale velmi pyšná princezna Krasomila, dcera vladaře Půlnočního království, se odmítne provdat za šlechetného krále Miroslava, který se uchází o její ruku. Ten se však vydá do jejího rodného království a v přestrojení působí na zámku coby zahradník.

Princezna se do něj zamiluje a pod jeho vlivem se postupně zbavuje všech rozmarů. Oba milenci společně uprchnou, ale královští poslové je zakrátko dostihnou. Napravená Krasomila tak zároveň odhalí i zahradníkovu pravou totožnost a nakonec přijímá nabídku k sňatku.

První československou filmovou pohádku pro děti natočil v roce 1952 klasik Bořivoj Zeman podle jedné z nejkrásnějších pohádek Boženy Němcové Potrestaná pýcha. V rolích milenců zazářila Alena Vránová a Vladimír Ráž, kteří se poté stali partnery i v reálném životě. 

Pohádka se natáčela na mnoha místech dnešní České republiky. Vesnice byla postavena v malém skalnatém údolí u Všemil, zatímco mlýn se nachází v Českosaském Švýcarsku - jde o tzv. Dolský mlýn. Úvodní scéna trhu byla natočena na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích a lokací byl také hrad Bouzov na Olomoucku či u zámku Žinkovy na jihu Plzeňska.

Paradoxem je, že film, bez kterého si dnes nedokážeme představitVánoce, tehdejší kritika ztrhala a označila ho "za příliš kapitalistický" a vzdálený realitě. Snímek však přesto získal Cenu za film pro děti na VII. MFF Karlovy Vary v roce 1952.

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Pyšná princezna(446 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist