Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Kovář z Podlesí aneb Jak se Bolek Polívka potýkal s dřevěnou protézou!



07.05.2013

Titulní roli ve filmové pohádce Kovář z Podlesí obsadil režisér Pavel Göbl Bolkem Polívkou, v jehož filmografii se pohádkový žánr vyskytuje velmi výjimečně. Herec si během natáčení užil "radosti" s dřevěnou protézou, kterou jako chromý kovář musel nosit!

kovar
Foto: Bontonfilm
 

Pavel Göbl roli kováře od počátku psal s představou, že by ho měl hrát Bolek Polívka. A pokud bude mít knír, že bude dokonce naprosto dokonalý a herec tuhle představu zcela naplnil. Proč ale kývnul Bolek Polívka na netypického pohádkového hrdinu Kováře z Podlesí, při jehož ztvárnění se navíc musel vyrovnat s dřevěnou protézou?

„Pan spisovatel Göbl, který je také režisérem sdílí tu filosofii nás Valachů – že v Praze se nedá žít, protože tu v žádné hospodě nemají borovičku. Proto jsme také hodně točili ve skanzenu na Valašsku. Scénář je krásný, i když bylo utrpení hrát ho, protože hrát s dřevěnou nohou je utrpení, ale rád jsem to podstoupil,“ říká Bolek Polívka.

S protézou opravdu bylo trošku trápení, protože Bolkovi vlastní část nohy jaksi přebývala a to způsobovalo problémy s rovnováhou. A pak tu byla ještě jedna věc, která filmaře dopředu nenapadla a to byl terén.

Chodit po venku nebo po hliněné podlaze s tím kopytem, které mu přidělali, je totiž daleko větší problém než pohyb po běžné rovné ploše, a proto musel mít dvě berle místo původně zamýšlené jedné. To mu sice pomáhalo udržovat rovnováhu, ale zase poněkud omezilo pohyb rukama, když měl něco nosit, tak to vlastně vůbec nešlo. 

kovar
Foto: Bontonfilm
 

Co bylo na natáčení nejtěžší právě pro Bolka Polívku, tedy kromě pohybu s dřevěným kopytem?

„Ono se těžko vymýšlelo, jak to udělat, aby noha netrpěla a zároveň bylo to mé kulhání uvěřitelné. Ale naši mágové to vyřešili,“ pochvaluje si herec Bolek Polívka práci štábu a dodává: „Ono se to nezdá, ale jednoduchá nebyla ani jízda na tom speciálním křesílku, které kovář používá.

Ve filmu je poháněno silou dvou hlodavců pan Křečka a pana Veverky, ale ve skutečnosti se s tím chlapi od techniky pěkně nadřeli…A já jsem musel odpojit svůj pud sebezáchovy, protože se jezdilo ve stržích, soutěskách, nad vodou, a tak ta jízda byla dost nebezpečná a krkolomná! Když jsem pak ve zvukovém studiu viděl pár ukázek, ještě tam na mne padala hrůza… “

Ono se řekne pohádka a vy jste točil spíš akční film?

„Mne se na téhle pohádce líbí, že je taková nadreálná, krásně hravá… jsem rád, že jsem se toho mohl zúčastnit.“

Navíc kovář není ten modelový kladný hrdina …

„Tenhle kovář je něco mezi Satinským, Žižkou a střihnutý lehounce Zedníčkem! A víte, co bylo moc příjemné? Že jsem se do té role nemusel nechávat líčit, ale spíš špinit.“

kovar
Foto: Bontonfilm
 

Pohádky jste sice moc netočil, ale jak jste na tom s jejich vyprávěním? Vyprávěl jste nebo vyprávíte svým dětem pohádky?

„To mám po tatínkovi. Tatínek si vymýšlel pohádky a já jsem si mohl říct dvě zvířata, o kterých bych chtěl vyprávět. Tak jsem si připravil: gazela a štír. A tatínek vyprávěl pohádku, v níž byla hrdiny tahle dvě zvířata. A když měl tatínek dobrou náladu, tak mi dovolil i tři! A tuhle tradici dodržujeme a čas od času vyprávím. Mé děti si to dost dobře pamatují, tak to možná někdy sepíšeme a vydáme i pro ostatní děti.“

Prý si vaše děti v Kovářovi z Podlesí také zahrály?

„Nevím nakolik se tam nakonec objeví, ale společně s Marcelkou, která je už zkušenou komparzistkou, si zahrály v komparzu a moc se jim to líbilo.“

Pohádka Kovář z Podlesí má v českých kinech premiéru 16. května 2013!

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist