Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Hobit: Neočekávaná cesta - první díl fantasy trilogie konečně v kinech!



12.12.2012

Velkofilm podle stejnojmenné knihy J.R.R. Tolkiena doputoval po mnoha peripetiích k českým divákům! Režisér Peter Jackson rozdělil filmovou adaptaci na tři části a první díl dostal název Hobit: Neočekávaná cesta!

hobit
Foto: Warner Bros. Pictures
 

Bilbo Pytlík (Martin Freeman) se ocitne na dobrodružné výpravě, jejímž cílem je znovu si nárokovat ztracené trpasličí království Erebor, o které hobity připravil drak Šmak. Díky čaroději Gandalfu Šedému se Bilbo ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem.

Jejich cesta je zavede do divočiny, přes tajemné země, kde se to hemží zlobry a skřety, smrtelnými obřími pavouky a kouzelníky. Ačkoli cíl jejich cesty – Osamělá Hora - leží na východě, musí se nejprve dostat z jeskynního systému, kde se Bilbo ztratí a narazí na někoho, kdo mu navždy změní život - Glum.

Na břehu podzemního jezera Bilbo Pytlík objeví nejen hloubku lstivosti i odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, jenž skýtá nečekané a užitečné možnosti. Zlatý prsten je totiž spojen s osudem celé Středozemě ...

Původně novozélandský režisér Peter Jackson začínal jako tvůrce bláznivých parodií Bad Taste (1987) a Braindead (1992), které se staly doslova kultovními. Po průměrných dramatech Nebeská stvoření (1994) a Přízraky (1996) pak v letech 2001 až 2003 ohromil svět svou trilogií Pán prstenů a za režii třetího dílu Návrat krále si dokonce odnesl Oscara jako nejlepší režisér.

Peter Jackson pak v mezidobí stihl natočit remake King Kong (2005) a drama Pevné pouto (2009) a poté, co zkrachovali ostatní režiséři, se pustil do přípravy nejprve dvoudílného, později třídílného Hobita, jehož další části uvidíme v prosinci 2013 a v létě 2014.

První díl trilogie ovšem nevzbudil u kritiků a i u některých diváků překvapivě tak velké nadšení, jak se původně očekávalo. Zahraniční recenzenti ocenili, že režisér zfilmoval každou větu a doslova každou čárku z poněkud útlé knížečky, a předvedl skvělou práci s digitálními efekty.

Zároveň usoudili, že se tak děje na úkor příběhu, jež je zbytečně natahován. A naddimenzovaná je také délka celého filmu, jež má opět 166 minut! Na druhou stranu jako vánoční blockbuster film zcela splňuje očekávání ... Ale nebude to málo?

Americko-novozélandské dobrodružné fantasy Hobit: Neočekávaná cesta/The Hobbit: An Unexpected Journey je v českých kinech k vidění od 13. prosince 2012.

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist