Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

Alena Vránová alias Pyšná princezna oslavila osmdesátiny!



31.07.2012

Slavná herečka se dožívá významného životního jubilea! Alena Vránová, která už zřejmě navždy zůstane Krasomilou z šedesát let staré (!) pohádky Pyšná princezna, včera oslavila osmdesáté narozeniny!

alena
Alena Vránová ve filmu Pyšná princezna
Foto: Československý státní film
 

Alena Vránová (80), která v padesátých letech platila za jednu z největších hvězd československé kinematografie, se narodila 30. července 1932 v Praze. Popularitu, která trvá prakticky dodnes, si zajistila rolemi princezny Krasomily a Dišperandy v pohádkových filmech Pyšná princezna (1952) a Hrátky s čertem (1956). 

Herečka se objevila také ve snímcích Dovolená s Andělem, Muž v povětří, Hudba z Marsu, Sólo pro starou dámu, Já už budu hodný, dědečku! nebo Causa králík. Po sametové revoluci se pak mihla ještě ve filmech Díky za každé nové ráno, Andělská tvář či Vratné lahve.

Alena Vránová patřila dlouhá léta k hereckým oporám souboru Městských divadel pražských, ale od roku 1997 hraje v pražském Divadle Ungelt, kde za hlavní roli ve hře Bouřlivé jaro získala v roce 1998 Cenu Thálie. V roce 2008 se stala laureátkou Ceny Františka Filipovského za dabing slečny Marplové v To je vražda.

Herečka se během své kariéry objevila v mnoha televizních seriálech - Byl jednou jeden dům, Chalupáři, Vlak dětství a naděje, Náhrdelník, Ulice či Náves. V nejbližší době uvidíme Alenu Vránovou v roli Milady Plavcové v seriálu Obchoďák.

Alena Vránová byla dvakrát vdaná - jejím prvním manželem byl spisovatel a novinář Pavel Kohout (84) a druhým herec Vladimír Ráž (1923-2000), s nímž má svou jedinou dceru Markétu. 

 

 

Sdělte nám Váš názor:

Související pohádky:

Pyšná princezna(446 fanoušků)
Hrátky s čertem(174 fanoušků)

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist