Pohádky Zábava Uživatelé Soutěže

3 důvody proč jsou Čertoviny dobrá pohádka?



12.03.2018

O nové filmové pohádce Zdeňka Trošky s názvem Čertoviny jsme vás už informovali. Pokud jste ji zatím ještě neviděli, tady jsou tři dobré důvody, proč byste to měli napravit:

Photo © CinemArt

1. Zvláštní smysl pro humor

Hlavními hrdiny Troškova příběhu jsou dva mladí čerti, Uhelák a Popelák. Jsou to takoví vykutálení vtipálci, kteří tak dlouho překáželi u pekelných kotlů, až jeden z nich povalili. Hříšná dušička využila situace a urychleně prchla na svobodu.Čerti byli za své pochybení posláni Luciferem do světa lidí. Oba musejí do pekla přivést alespoň jednu hříšnou duši, jinak bude zle

Karel Dobrý, Jakub Prachař, Dominick Benedikt; Photo © Fénix Film / Vojta Resler

Zní to jako klasické schéma, které nepřináší žádnou překvapivou zápletku. Film nicméně těží ze situací, které jsou jednak vtipné, jednak téměř až děsivé. Skoro by se řeklo, že tahle pohádka potěší spíše dospělé diváky, s nostalgií a úsměvem vzpomínající na předchozí Troškova díla, než malé děti.

Jak byste jim třeba vysvětlili situaci, kdy čerti bafnou na člověka tak nečekaně, až ho raní mrtvice? Je ovšem zjevné, že dvojice Prachař a Benedikt si své vtipné hašteření užívá od začátku do konce.

2. Malebná česká krajina

To, na co nás Troška lákal např. v Princezně ze mlejna, má své podstatné místo i zde. Za dlouhých a především chladných zimních večerů potěší pohled na hezký český kraj na vrcholu léta, jeho zelené lesy a zlatá pole, z nichž dýchá lehkost a pohoda.

Kouzelné vesničky jižních Čech patří již tradičně k Troškovým filmům. Čertoviny se natáčely také ve skanzenech Třebíz a Přerov, na tvrzi v Drslavicích, na statku ve vsi Vlhlavy.

3. Hvězdné obsazení

Čertoviny jsou plné nejen čertů, ale i českých filmových hvězd, z nichž patrně nejvíce vynikají Oldřich Navrátil v roli lakomého a zlomyslného sedláka, Jaromír Nosek coby stejně lakomý a nadutý farmář Kopyto a Radek Holub jako uprchlá hříšná duše.

Právě ona pobledlá plačtivá dušička někdejšího lakotného boháče dodává pohádce ždibec originality a výrazný humorný prvek. Úlohy krásné, skromné a neustále zpívající dívenky se tentokrát zhostila půvabná Sára Sandeva.

Photo © Fénix Film / Vojta Resler

 

Sdělte nám Váš názor:

Nejnovější články:

Kategorie:
Aktuality

TOPlist